“Veranderen veiligheids- en gezondheidsbewustzijn kost tijd”

Wilt u in aanmerking komen voor een aanbesteding van een ondertekenaar van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) dan heeft u vanaf volgend jaar een Safety Culture Ladder beoordeling nodig. Volgens Mustafa van UR Consultant is de Safety Culture Ladder een toevoeging voor ieder bedrijf. “Heb niet de illusie dat je binnen een paar maanden een verandering voor elkaar hebt”, benadrukt hij. “Het veranderen van het veiligheids- en gezondheidsbewustzijn van medewerkers heeft tijd nodig.”

Safety Culture Ladder wordt beoordeeld op basis van gesprekken met betrokkenen. Medewerkers uit alle lagen van de organisatie worden geïnterviewd, projecten worden bezocht en er worden rondgangen uitgevoerd. Op die manier toetst NCI Certificering het veiligheids- en gezondheidsbewustzijn binnen de organisatie. “Wij hebben dat bewustzijn vergroot door ons personeel te informeren over wat de Safety Culture Ladder inhoudt en door ze het Self Assessment in te laten vullen”, aldus Mustafa. “Daarna hebben we per bedrijfsaspect een actieplan opgesteld. Zo motiveren we personeel om zelf verbeterideeën aan te dragen en praten we niet zo zeer over sancties dan wel over beloningen.”

Betrokkenheid binnen de gehele organisatie

De Safety Culture Ladder focust zich niet op één groep medewerkers, maar wordt beoordeeld op basis van gesprekken met medewerkers uit alle lagen van de organisatie. Ook daar zijn ze zich bij UR Consultant van bewust. Mustafa: “Het leidinggevend personeel krijgt een meer coachende rol, er worden veiligheidscoaches aangesteld en ook bij de werving van ZZP’ers wordt gelet op houding en gedrag. Operationele medewerkers dagen we uit zelf met knelpunten te komen. Alles valt of staat met goede communicatie. Om de interne en externe communicatie op peil te krijgen, is een stagiair aan de slag gegaan.”

Aanspreken op gedrag en onveilige situaties

“Deze beoordelingsmethode heeft ons een verhoogd veiligheids- en gezondheidsbewustzijn gebracht en we durven elkaar nu aan te spreken op onveilig gedrag. Ook opdrachtgevers zien het leereffect van de Safety Culture Ladder. Daardoor is de communicatie met hen verbeterd. Zoals onze medewerkers elkaar aanspreken op gedrag, doen wij dat ook bij de opdrachtgevers. We kunnen met ze om de tafel om onveilige situaties te bespreken en samen tot oplossingen te komen. Dat is een omslag die niet van vandaag op morgen plaatsvindt, maar die langzaamaan onderdeel wordt binnen de sector. Geef en gun dat tijd”, vertelt Mustafa.

Lees hier meer over de Safety Culture Ladder.

Geïnteresseerd in een beoordeling? We maken graag persoonlijk kennis! Maak een afspraak of vraag een offerte aan. U kunt ons natuurlijk ook bereiken op 0181-481949 of info@nci-certificering.nl.

Veranderen veiligheids- en gezondheidsbewustzijn kost tijd