NEN nieuwe schemabeheerder van de Veiligheidsladder

De invoering van het jongste certificatie-schema van Nederland de Veiligheidsladder gaat snel! Na dat ProRail in oktober 2015 de Veiligheidsladder heeft vrijgegeven, spelen er in 2016 nieuwe ontwikkelingen. Door het vrijgeven van het schema zal de Veiligheidsladder namelijk niet alleen in de Railsector gebruikt worden om het veiligheidsbewustzijn binnen organisaties te meten en te verbeteren. We brengen u graag van deze ontwikkelingen op de hoogte.

NEN nieuwe schemabeheerder van de Veiligheidsladder

De volgende stap van ProRail op het vrijgeven van het certificatie-schema is een overdracht naar een partij die de Veiligheidsladder verder zal ontwikkelen en beheren. Afgelopen maand is dan ook bekend geworden dat per 1 juli 2016 NEN de eigenaar/beheerder van de veiligheidsladder gaat worden. De Veiligheidsladder wordt één op één overgenomen van ProRail. Het is een voortzetting in de huidige geest. De kern van de ladder is en blijft een certificatiesysteem waarmee het veiligheidsbewustzijn om het intrinsiek bewust veilig handelen in bedrijven op geharmoniseerde wijze te meten en continu te verbeteren.

Overige ontwikkelingen
  • TenneT is momenteel druk bezig de Veiligheidsladder in te gaan zetten als inkoopinstrument voor al haar ‘contractors’.
  • ProRail overweegt de Veiligheidsladder ook te gebruiken bij het contracteren van niet erkende partijen zoals civiele aannemers. Dat zal niet eerder zijn dan 1 januari 2017.
  • Alliander heeft voornemens de veiligheidsladder op te nemen in hun inkoopstrategie.
  • Sinds de volledige vrijgave van de Veiligheidsladder per 1 oktober 2015 zijn naast spoorbedrijven, ook andere bedrijven beoordeeld op de Veiligheidsladder, zoals bouw-, energie en engineeringsondernemingen.

De ontwikkelingen gaan snel en het kan nooit vroeg genoeg zijn om u alvast te laten informeren over wat de Veiligheidsladder inhoudt , wat de impact is voor uw organisatie en zeker niet onbelangrijk : ‘wat de Veiligheidsladder u brengt’.

Middagseminar Veiligheidsladder

Wij nodigen u daarom graag uit om deel te nemen aan onze gratis Seminar op donderdag 8 september 2016 te Driebergen. Taco Buissant des Amorie (lead auditor, NCI), Daan Thijssen (Safety Manager, VolkerWessels) en Martin Vos (Directeur, Adviseurs 3.0) zullen u deze middag kennis laten maken met de norm.

Wat kunt u onder andere op de seminar verwachten?

  • Uitleg over wat de Veiligheidsladder inhoudt
  • Een voorproefje van hoe een audit eruit ziet
  • Verhalen uit de praktijk

Wanneer: 8 september 2016
Wat: Middagseminar Veiligheidsladder inclusief borrel
Waar: De Horst 1, 3971 KR Driebergen
Tijd: Inloop 13:30 uur | Start 14:00 uur | Netwerkborrel 16:00 uur
Kosten: Gratis

NCI-veiligheidsladder